Black Friday isi cauta drumul spre succes @ email marketing - always under REconstruction

Black Friday isi cauta drumul spre succes

Au inceput de ieri comunicarile brandurilor pentru Black Friday, sarbatoare care la noi incearca sa schimbe oarecum modul in care este cheltuit bugetul de sarbatori.

In tara de origine a Black Friday, conform National Retail Federation, 40% dintre clienti incep cumparaturile de sarbatori dupa Halloween, apoi 40% incep in Noiembrie, si restul de 20% in Decembrie. Cu un asemenea obicei de consum Black Friday, urmat de Cybermonday, se incadreaza perfect in peisaj. Sunt convins ca si la noi reducerile cu care vor iesi la iveala brandurile vor muta o parte a bugetelor in aceasta perioada, in special bugetele celor care sunt familiari cu online-ul. Iar in ~2 ani Black Friday estimez ca va avea o comunicare pe masura si in offline.

Ca si punct de reper in USA, pentru 2012; 67% dintre retaileri estimeaza o crestere a vanzarilor de Black Friday comparativ cu anul trecut..iar 23% asteapta o crestere de peste 50%.

Insa acolo vorbim despre o pregatire destul de consistenta, nu doar in asigurarea stocurilor ci si in comunicare si in partea de marketing, pregatire care a lipsit majoritatii marketerilor Romani.

Adica vorbind de pregatiri…la americani 46% din buget-ul pentru email marketing s-a dus pe achizitia de abonati premergator acestei perioade iar restul de buget care a ramas sa fie cheltuit in perioada Black Friday este distribuit astfel:
43% pe mesaje automate;
36% pe personalizare;
21% pe segmentare;

Supportive Messaging sunt mesajele care, poate la anul, pot face Black Friday sa decurga mai eficient. Acestea sunt acele comunicari care “seteaza” lucrurile pentru perioada de sarbatori. Ele includ:
- solicitari de updatare a preferintelor…pentru a face emailurile mai relevante;
- survey-uri pentru segmentare si pentru ce sa incluzi in program…de exemplu: survey pe Facebook cu produsele care ar putea intra in oferta;
- invitatii de abonare pentru catalogul de Craciun;
- pre-order pentru ofertele speciale de sarbatori;
- wish list;
- invata despre servicii financiare pentru sarbatori;
- program de livrari intarizate gratuite: cumperi acum…primesti de Craciun; sau ridicarea produsului din magazin…
- carduri de credit si programe de loialitate care cresc sansele ca un client sa cumpere in timpul sezonului de reduceri;
- opti-in pentru alte canale ca social media si mobile pentru un mai bun reach;

Cel mai important lucru care ar trebui sa fie luat in considerare de branduri anul acesta ar fi deprecierea la care vor fi expusi datorita lipsei de diferentiere…Batalia va fi pe preturi si doar atat, brandurile vor avea de suferit….daca renuta la strategia de segmentare si nu-si gasesc un loc aparte.
Si riscul deprecierii nu poate fi comparat cu situatia de anul trecut pentru ca anul trecut, tocmai Black Friday, a fost un element de diferentiere, pentru cei 2 principali promotori (eMag si Flanco)…Insa, pe masura ce intra mai multi in genul asta de comunicare se dizolva diferentierea….Bineinteles, Emag inca beneficiaza de avantajul asocierii imaginii de anul trecut si probabil va fi prima optiune pentru multi dintre cei interesati de IT&C.

Did you like this? Share it:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>