Ce si cui recomandam? Functioneaza campaniile de recomandari? @ email marketing - always under REconstruction

Ce si cui recomandam? Functioneaza campaniile de recomandari?

In servicii, probabil, pentru multe business-uri recomandarile sunt principalul motot de crestere. Din punct de vedere operational exista 2 tipuri de recomandari:

- - Recomandarile care vin natural de la fostii client

- Recomandarile asistate, cele pe care marketerii incearca sa le obtina ca urmare a unor campanii de promovare. Ceva de genul recomanda-ne si te rasplatim.

Ambele tipuri de recomandari isi au rolul lor, insa de fapt care dintre ele functioneaza, in c emerita sa investim? Sa le luam pe rand.

Recomandarile generate natural

Sunt generate de clientii multumiti…lucru care evident se intampla si il doilea caz, totusi, care este contextual cand acestia recomanda? Umbla pe strada si vorbesc in stanga si in dreapta despre ce serviciul minunant de care au avut parte? Probabil ca da, dar doar in cazul unor experiente atipice, iar un asemnea gen de recomandare/comportament are loc doar in prima faza a folosirii acelui serviciu, apoi, acela devine obisnuinta.

Marea majoritatea recomandarilor le facem atunci cand cineva ne cere un sfat, o opinie sau cand auzim o discutie in jurul nostru si credem ca avem o opinie care conteaza….si da, functioneaza foarte bine pentru ca sunt credibile si pentru ca sunt facute atunci cand este nevoie de ele.

Recomandam serviciile in care credem pentru ca ne place brandul sau pentru ca am auzit de la prienteni sau amici, dar majoritatea cazurilor recomandarile le facem atunci cand contextual o cere, cand suntem intrebati.

Recomandarile asistate

Ele presupun o recompense celui care recomanda din partea companiei, atunci cand recomandarea se concretizeaza, adica cand cel caruia I s-a recomandat serviciul a devenit client.

Desi la prima vedere totul pare mai bine decat la recomandarile natural, zic mai bine, pentru ca exista si o recompense…ideea este ca aceste recomandari nu prea functioneaza. Motivul ineficientei este contextul, relevanta recomandarii. Daca nu recomanzi unei personae care chiar are nevoie de acel serviciu, clar recomandare nu functioneaza. Daca nu stii cine are nevoie de un serviciu de stomatologie de exemplu, nu te apuci sa-I zici de-te la stomatologul X ca sa castig eu 10% discount, pentru ca s-ar putea sa sune a jignire pentru persoana respective.

Factorii inhibitori si lipsa de relevanta fac aceste recomandari sa nu functioneze la fel de bine ca primul tip de recomandari. In plus partea cea mai interesanta este ca implementarea unui astfel de program este destul de costisitoare, cel putin din punct de vedere al sistemului de tracking.

Did you like this? Share it:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>