Gmail si Hotmail trec la filtrarea pe baza interactiunii - intrebari, curiozitati si provocari @ email marketing - always under REconstruction

Gmail si Hotmail trec la filtrarea pe baza interactiunii - intrebari, curiozitati si provocari

Gmail si cei de la Windows Liva Hotmail au anuntat aproape simultan pregatirea unui nou model de analiza a fluxului de emailuri primit, anunturi comentate de colegii mei aici si aici. Astfel conform noului model filtrarea emailurilor se va face in ambele cazuri pe baza unor indicatori de interactiune monitorizati de cei doi furnizori de free email:
- mesaje citite si sterse
- mesaje sterse fara a fi citite
- replay-ul la mesaje
- reportul dintre emailurile primite si cele citite

Nu este o noutate pentru nimeni ca marii furnizori de free email monitorizau acesti indicatori, mai mult, cei de la Gmail monitorizeaza chiar si click-urile pe linkurile inserate in email.

Noutatea este ca acum acesti indicatori au devenit oarecum un model mai transparent de a filtra emailurile….omenii din industrie stiau de mult de existenta acestor indicatori, si cu totii stiam ca acesti indicatori sunt folositi intr-o masura mai mare sau mai mica in filtrarea emailurilor. Ceea ce este nou tine de afirmatia celor de la Hotmail care afirma ca analiza interactiunii este un model independent de filtrele anti-spam.

Desi teoretic modelul pare la prima vedere ideal, totusi sunt cateva probleme/curiozitati care ma pun pe ganduri:
- un email este o pereche de domeniu/adresa de email si IP. In multe cazuri, dar in special in cazul serviciilor de free email IP-ul se schimba dinamic, adica un email care il primesti de la o adresa de Yahoo va avea de exemplu aproape intotdeauna un alt IP asociat.
- pe de alta parta oricine poate pretinde ca este oricine, si trimite emailuri folosind o adresa oarecare de la un IP oarecare, si chiar implementant toate standardele de autentificare
Sincer nu prea imi e clar ce vor considera ei sender tratat preferential.

Apoi ce se va intampla cu adresele de email care apar pentru prima data ca trimitand emailuri unuei persoane X….In cazul Gmail sa zicem ca e totul clar, apar la toti ceilalti…desi este riscant sa primesti o invitatie la un interviu foarte important si sa nu vezi emailul cu pricina.

Sincer cele doua modele mi se par interesante insa nu cred ca vor fi intens folosite de utilizatorii celor 2 servicii, mai ales ca si cei de la Gmail si cei de la Hotmail au/aveau un sistem foarte ok de filtrare a spam-urilor.

Pentru cazul in care totusi cele doua modele de filtrare vor fi folosite pe scara larga voi revenii zilele acestea cu cateva recomandari strategice.

Did you like this? Share it:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>