Strategii de testare si verificarea ipotezelor @ email marketing - always under REconstruction

Strategii de testare si verificarea ipotezelor

Astazi am avut o intalnirea interesata, am vorbit despre promotii si cat de mult se castiga/pierde din promotii…cat de multi clienti/prospecti reactioneaza la cadouri, la discounturi. Nimic deosebit pana aici…dar totusi ce se intampla daca se renunta la cadouri si premii pentru fiecare achizitie? Nimeni nu stie, nimic grav nici aici…ceea ce mi se pare grav este ca multi marketeri nu vad alternative la chestia cu promotiile.

Marketingul nu se rezuma la a arunca pe piata promotii cu un cadou, doua care sa-ti acopere incompetenta in gasi o solutie mai buna… S-ar putea sa fiti surprinsi de faptul ca fara nici un cadou poti vinde mai mult decat in cazul in care bagi premii la greu.

Unul din exemplele care imi place cel mai mult este INTERMIX, un brand de imbracaminte. Secretul lor in cresterea profitabilitatii a fost acela de a reduce la minim promotiile prin cresterea relevantei, adica data mining pe baza de date si ofertarea fiecarui gurp relevant de clienti cu oferte care ii intereseaza. Ofertarea clientilor de brand, cu exclusivitati, nu cu discounturi… Pastrarea discounturilor doar pt vanatorii de promotii…iar promotiile nu sunt comunicate tuturor.

Testele lor au demonstrat ca atunci ca isi fac lichidarile de stoc la discounturi de 15%, comparativ cu concurenta care face discounturi de 30% dar nediferentiate.

Ok, si atunci daca vrei sa-ti adaptezi politica de discounturi si sa castigi din asta, trebuie sa testezi,..dar si testele au nevoie de o strategie :) :

- intotdeauna testezi doar doar o variabila. Adica daca vrei sa testezi pretul, ai doua pachete care nu difera cu nimic altceva decat in ceea ce priveste pretul. Ideea este ca atunci cand pierzi sau castigi ceva sa stii exact care este cauza.

- nu testezi lucruri pe care concurenta le-a testat. Daca ai vazut ca au incercat o anumita abordare si au renuntat…cu siguranta nu a mers, si daca folosesc in mod repetat anumite oferte, poti sa presupui linist ca acele lucruri merg.

- NU este nevoie sa restezi lucruri decat daca vezi ca nu mai functioneaza.

Obiectivul este acela de a face in mod constat lucrurile sa functioneze din ce in ce mai bine.

Did you like this? Share it:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>