Gmail unsubscribe button @ email marketing - always under REconstruction

Gmail unsubscribe button

Ieri, colegii mei scriau aici despre noul buton de unsbrscribe de la Gmail. Ceea ce sincer mi se pare mai mult un proiect educational in ceea ce priveste emailul este faptul ca acest buton va functiona in paralel cu “report spam”, desi denumirea completa a butonului de unsbscribe va fi “unsubscribe and report spam“.

Nu stiu dece dar am sentimentul ca pe termen scurt butonul simplu de “report spam” va fi mult mai folosit. In plus mi se pare o chestie putin ciudata faptul ca “report spam” este folosit impreuna cu “unsubscribe”…in timp chestia asta mi se pare destul de periculoasa pentru ca in mintea userilor va crea o confuzie intre “unsubscribe” si “report spam”. Ok, poate in interfata Gmail nu, dar cum un user are in general un cont si pe Gmail si pe Yahoo, cel putin…., iar in Yahoo exista doar “report spam”, pare foarte anticipabil faptul ca butonul de spam  va fi folosit mult mai mult decat dezabonarea…

Did you like this? Share it:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments »

 
 • Calin says:

  Eu vad lucrurile putin altfel … si cred ca asta se intampla acum: utilizatorilor le este mult mai comod sa apese “Report spam” (buton vizibil, intr-un loc cunoscut in interfata clientului de email) decat sa stea sa caute linkul de dezabonare, care poate fi sau nu usor vizibil si apoi sa isi confirme dezabonarea introducand inca odata adresa de email (pe unele sisteme) etc …

  Astfel este utila functia de la gmail care “incearca” sa dezaboneze automat, deoarece (poate) utilizatorii vor intelege ca Report Spam / Dezabonare sunt doua procese diferite si cu rezultate diferite. Pe de alta parte, este de preferat ca intr-un sistem sa se curete automat listele chiar si asa, decat sa sa se trimita in continuare newsletter la utilizatorul respectiv care a apasat “report spam”. (din cate stiu eu Gmail nu are o facilitate Feedback Loop ca la Yahoo pentru a curata baza de date de adresele care au apasat “report spam”).

  In al treilea rand, cred ca ar fi ideal daca functia de Report spam & unsubscribe de la gmail ar functiona putin diferit fata de butonul “clasic” de report spam… Astfel, sa se faca mai intai incercarea de unsubscribe iar daca aceasta reuseste si utilizatorul NU mai primeste in viitor email de la acea adresa, senderul sa nu fie “marcat” ca spamer. Apoi daca dezabonarea a reusit dar tot primeste emailuri, este corect sa il penalizeze si sa fie considerat spam. Astfel s-ar elimina situatiile actuale in care un utilizator apasa “Report spam” in incercarea de a se dezabona mai usor, penalizand astfel reputatia senderului in clientul de mail respectiv.

 • Andrei says:

  Ma rog ca timpul sa dovedeasca ca ai dreptate…ma refer la faptul ca userii sa inteleaga ca Report Spam e diferit de Unsubscribe….desi daca le pui pe acelasi buton….

  Noua funtie se vrea sa fie un fel de feedback loop. Listele se curata automat …cei de la gmail au mentionat un termen de gratie de 3 zile, pentru actualizarea solicitarilor de dezabonare in baza de date.

  Legat de partea treia ar functiona daca senderul are o singura lista. Insa sunt foarte multe cazurile in care un sender gestioneaza mai multe liste (de ex un publisher poate sa aiba un newsletter saptamanal si unul zilnic)…tu soliciti dezabonarea prin butonul din gmail doar de la cel zilnic…asta inseamna ca in continuare o sa-l primesti pe cel saptamanal pe care il doresti.

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>