Cine este responsabil? @ email marketing - always under REconstruction

Cine este responsabil?

In general pe plaiurile mioritice responsabilitatea respectarii cadrului legislativ revine clientului….ca el a aprobat…insa ce spune legislatia de pe alte meleaguri la care ravnim??

email marketing colaborativ

Diagrama din imagine arata cam care este circuitul complet al unui insert intr-un email. Advertiserul apeleaza la o retea de publicitate, care la randul sau lucreaza cu publisherii sau alte companii afiliate pentru a insera ad’ul intr-unul din newsletterele lor…newsletter care este trimis/distribuit de un Email Service Provider (ESP), iar acele emailuri ajung la diverse ISP-uri (precum Yahoo, Hotmail etc), care la randul lor le livreaza receporilor (cei care folosesc serviciile lor).

Ok, dar cine este responsabil de faptul ca ad’ul a fost inserat intr-un email care este distribuit fara permisiune? Legislatia lor are un principiu simplu: Follow the money …si pornind de aici se intreaba:

1. Unde ne situam noi sau voi in aceasta diagrama?

2. Cine profita din trimiterea acelui email nelegitim?

3. A cui este oferta?

4. Cine a apasat butonul de send?

5. Care este modelul tau de business?

Deci practic toti cei implicati in aceast Email Eco-system sunt responsabili in fata legii daca emailul este trimis fara permisiune, si toti cei implicati in acest proces trebuie sa-si ia masuri asiguratorii legate nu doar de ceea ce trimit ci si cui.

De curand exista cazuri in justitia americana cand FTC a cerut publisherilor si ESP-urilor sa arate cum au actionat pentru a se asigura, nu ca ei, ci clientii lor le respecta procedurile… in general aceasta presupune folosirea unor instrumente de monitorizare dar si comunicarea permanenta catre client a regulilor pe care trebuie sa le respecte, ce inseamna spam sau nu, cum trebuie facuta confirmarea unei adrese, cum trebuie procesate dezabonarile, care sunt elementele care nu trebuiesc sa lipseasca din email etc….si blocarea/suspendarea proiectelor acelor clienti care nu le-au respectat normele.

Did you like this? Share it:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>